Quiz Questions

QUIZ QUESTIONS

No responsibility is accepted for any inaccuracies!

 

Round One
Easy

1. Which of the following cars does not belong to the Toyota range: Corolla, Celica, Avensis or Passat?

Answer: Passat
2. Moscow is the capital of what country?

Answer: Russia
Moderate

3. Who was the captain of the most recent European Golf team that won the Ryder Cup in …..?

Answer:
4. Dinosaur’s bones are wrapped in (a) tinfoil (b) Clingfilm or (c) plaster before they are removed from excavation sites?

Answer: © Plaster

Difficult

5. Can you name the road travelled by merchants and traders in the 1600′s to bring silk and other precious goods from China to Europe?

Answer: The Silk Road

6. In your blood, platelets make your blood clot and white cells fight infection. What do red cells carry around the body?

Answer: Oxygen

Round Two

Easy

1. The Didgeridoo: a long, hollow, wooden pipe originated from what country?

Answer: Australia
2. Name the cartoon character that ate spinach to become stronger.

Answer: Popeye
Moderate

3. How many years has the Credit Union Schools Quiz been running?

Answer: 26 (up to 2017)
4. What is the alphabet system for blind people called?

Answer: The Braille Alphabet
Difficult

5. What is the largest U.S. State?

Answer: Alaska
6. Measuring 979m in depth and found in Venezuela, what
is the world’s highest waterfall called?

Answer: Angel Falls

Round Three

Easy

1. Is it possible for any two people to have the same fingerprints? Yes or No.

Answer: No

2. What is the term used to describe a volcano that has not erupted for a long time? (a) Sleepy (b) dormant (c) unconscious.

Answer: (b) dormant

Moderate

3. True/False: A credit union is a financial co-operative, owned and managed by its members, for its members.

Answer: True
4 . How long does it take the earth to travel all the way around the sun?

Answer: 365 or 365 ¼ Days
Difficult

5. Where would you find the Wailing Wall?

Answer: Jerusalem
6. A special Lantern Festival marks the end of the New Year season in what country?

Answer: China

Round Four

Easy
1. What force of nature is measured on the Richter Scale?

Answer: Earthquakes
2. The Great Sphinx at Giza in Egypt has a man’s head and the body of (a) A lion (b) A dog (c) A Horse

Answer: (A) A lion

Moderate

3. Name the small fertile area where one can find water and plants in a desert.

Answer: An Oasis
4. What part of a plant/tree is said to act as an anchor keeping it in the ground?

Answer: Roots

Difficult

5. What was the first living thing to travel into space?

Answer: A dog (Called Laika)
6. What name is used to describe when all the continents of the world were joined together 200 million years ago?

Answer: Pangaea

Round Five

Easy
1. What is the fleshy, spiny plant that can store water and can survive easily in desert regions called?

Answer: Cactus
2. A large chunk of floating ice struck the Titanic on its maiden voyage. What do we call these chunks of ice?

Answer: Icebergs
Moderate

3. Name the team who won the F.A. Cup Final in 2016?.

Answer:
4. What are the horns of a stag (a male deer) called?

Answer: Antlers

Difficult

5. How many time zones is the earth divided into?

Answer: Twenty Four (24)

 

Round Six

Easy
1. What country beginning with I in Southern Europe is shaped like a boot?

Answer: Italy
2. A sundial, shadow clock and candle clock are all used to tell what?

Answer: Time

Moderate

3. What is 12 ½ % as a fraction?

Answer: 1/8 One Eighth
4.Which German city was divided by a wall from 1961 until it was torn down in 1989?

Answer: Berlin

Difficult

5.What species of trees generally have no branches and produce nourishing fruits such as dates and coconuts?

Answer: Palm Trees
6.Who was elected the first ever female President of Ireland in 1990?

Answer: Mary Robinson

Round Seven

Easy

1. What is the name given to a magical white horse with a single horn in the centre of its head?

Answer: Unicorn
2. What do you count on a felled tree to tell its age?

Answer: The Rings

Moderate

3. The penny Farthing which appeared in 1870 was an early form of what mode of transport?

Answer: Bicycle

4. What is the name given to fine-grained sand that when wet will not support any weight and is dangerous for people and animals?

Answer: Quicksand

Difficult

5. Paul Allen founded Microsoft Corporation in 1975 with which well known American millionaire?

Answer: Bill Gates
6. Who was the first person to ascend Mount Everest in May 1953?

Answer: Sir Edmund Hillary
Round Eight

Easy
1. Anacondas and cobras are both types of what?

Answer: Snakes
2. How many legs has a spider?

Answer: Eight (8)
Moderate

3.The Americans have a season called Fall. What is it called in Ireland?

Answer: Autumn
4.How many stumps in total are there in a cricket game?

Answer: Six (6)
Difficult

5.Who wrote the books titled: ‘The Babysitter’s Club?’

Answer: Ann M. Martin
6. What does a marsupial carry it’s young in?

Answer: A Pouch
Round Nine

Easy

1. True or False: Nora Herlihy was she the founder of the credit union movement in Ireland.

Answer: (True)
2. What colour was the brick road in the film ‘The Wizard of Oz?’

Answer: Yellow
Moderate

3 .A Cd that costs ten euro/ stg£10 has 20% off. What is the sale price of the cd?

Answer: Eight Euro or stg£8
4.In the Bible, Daniel was thrown into a den with what type of animals?

Answer: Lions

Difficult

5.What type of bomb was dropped over Hiroshima on August 6th 1945?

Answer: The Atomic Bomb

6. What is the longest and narrowest country in South America?

Answer: Chile

Round Ten

Easy

1. What is the name given to a cycle with only one wheel, commonly used in circus acts?

Answer: Unicycle
2.What Cork man started his career with Nothingham Forest before joining and captaining Manchester United and later played for Celtic?

Answer: Roy Keane
Moderate

3. A silver jubilee marks how many years married?

Answer: 25 years
4. Which is the larger of these two types of fish: a minnow or a pike?

Answer: Pike

Difficult

5. Who is the lead singer of U2?

Answer: Bono
6. About how many breaths a day do we take on average: is it 2,300, 23,000 or 230,000?

Answer: 23,000
Round Eleven

Easy

1. What country won the 2006 world cup beating France in the final?

Answer: Italy
2. Identify the singer who has had massive hits with songs called: Dirty, Beautiful and Fighter.

Answer: Christina Aguelira
Moderate

3. What is a period of 100 years called?

Answer: A century
4. Which of the following planets has rings around it: Earth, Mars or Saturn?

Answer: Saturn
Difficult

5. The Eucalyptus Tree’s leaves are a predominant source of food for what animal?

Answer: Koala Bear

6. Red, orange, green, blue, violet and indigo are six of the seven colours of the rainbow. What is the seventh?

Answer: Yellow

Round Twelve

Easy

1. What common vegetable is said to make us cry when we peel it?

Answer: Onion
2. Calculate 52 multiplied by 10 subtract 25. (52*10) – 25?

Answer: 495
Moderate

3. Who was the British Prime minister during World War 2, from 1940 – 1945?

Answer: Winston Churchill
4. Would you associate James Watt with inventing the television, steam engine or telephone?

Answer: Steam Engine

Difficult

5. Spell Pneumonia, meaning an illness of the lungs.

Answer: Pneumonia

6. What country is the ‘Star Spangled Banner’ the national anthem of?

Answer: U.S.A. – United States of America

Tie Breaker One
Use Three Only
1. Name the only racecourse in Kilkenny.

Answer: Gowran Park
2. In Geography, Manila is the capital of what country?

Answer: The Philippines
3. According to legend, what happened to someone who looked at Medusa?

Answer: They turned to stone
4. Who was sacked as manager of English club, Leicester City in…

Answer: Claudio Ranieri
3. A person runs 26 miles in a marathon, but how many yards do they run as well as the 26 miles? Nearest wins.

Answer: 385 yards

6. What country won the very first soccer world cup?

Answer: Uruguay (1930)

Tie Breakers Two
Use Three Only

1. In which American State is Fort Knox?

Answer: Kentucky

2. What was the currency of Italy before the Euro?

Answer: The Lira
3. Moscow is the capital city of Russia. Upon what river does it stand?

Answer: River Moskva
4. What nationality was Marie Curie?

Answer: Polish
5. Which literary person left in his will to his wife his furniture and second best bed?

Answer: William Shakespeare

Round One
1. Which of the following is not made by Seat cars: Toledo, Ibiza, Inca or Punto?
Answer: Punto

2. How many degrees are in a right angle?
Answer: Ninety Degrees (90°)

3. Who is the President of the Irish League of Credit Unions?
Answer:

4. In the fairytale who was Hansel’s sister?
Answer: Gretel

5. Who is the author of ‘The DaVinci Code?’
Answer: Dan Browne

6 A Stetson is what type of clothing?
Answer: A Hat
Round Two

1. Which one of the following creatures has legs: snail, earthworm, woodlouse or slug?
Answer: Woodlouse

2. What unit do you use to measure the volume of liquids: kilograms, litres or kilometres?
Answer: Litres

3. Complete the name of this group? Take ???
Answer: That (“Take That” )

4. Snowy and Tawny are types of which bird?
Answer: Owl

5. How many players are on a cricket team?
Answer: Eleven (11)

6. Was Anne Boleyn Henry the Eights 1st, 2nd or 5th wife?
Answer: Second (2nd)

Round Three

1. Calculate thirty one multiplied by 3 take away 3:
(31*3) -3.
Answer: Ninety (90)

2. What punctuation mark do you put at the end of a sentence?
Answer: Full Stop

3. What cereal crop grows under water in a paddy field?
Answer: Rice

4. In what direction does the sun rise?
Answer: The east

5. What is the capital city of Iran?
Answer: Tehran

6. What is a ship’s chimney called?
Answer: A funnel

Round Four

1. How many days are there in 5 full weeks?
Answer: Thirty Five (35)

2. If you suffered from arachnophobia, what would you be afraid of?
Answer: Spiders

3. In baseball, what is it called when the batter swings and misses?
Answer: A strike

4. If someone in Germany used the term Auf Wiedersehen would they mean: the bus is late, goodbye or turn on the light?
Answer: Goodbye

5. In what American city was the American Declaration of Independence signed?
Answer: Philadelphia

6. Turn the word ‘laid’ into something you do with a phone?
Answer: Dial

Round Five
1. Who fell down the hill first, Jack or Jill?
Answer: Jack

2. What colour do you associate with a harmless lie?
Answer: White (little white lie)

3. How many lines are there in a Limerick?
Answer: Five (5)

4. How many dots are there in total on a dice?
Answer: Twenty one (21)

5. What are Bushmaster, Green Mamba and Black Mamba?
Answer: Poisonous Snakes

6. Which famous French town is located in the foothills of the Pyrenees Mountains and is a source of pilgrimage for people all over the world?
Answer: Lourdes
Round Six

1. What shape is a hula hoop?
Answer: Circular/ Circle

2. What do you call the hot liquid rock that flows out of a volcano?
Answer: Lava

3.To whom did Queen Isabella give 3 ships in the 15th Century?
Answer: Christopher Columbas.

4. Who was held by the heel and dipped by his mother in the River Styx?
Answer: Achilles

5. George Bush, the President of America is a member of what political party?
Answer: Republican Party

6. Which Asian country used to be known as Siam?
Answer: Thailand

Round Seven

1. How many holes are played in a regular game of golf?
Answer: 18

2. How many world wars were there in the twentieth century?
Answer: 2

3. What important Irish battle was fought on a Good Friday?
Answer: Battle of Clontarf

4. The River Rhone flows into what sea?
Answer: The Mediterranean Sea

5. What do you call a baby rabbit?
Answer: A Kitten (or kit)

6. Name the country which joined the E.C. on January 1st 1973 with Ireland and Britain?
Answer: Denmark

Round Eight

1. What vegetable are crisps made from?
Answer: Potatoes

2. With what vessel would you associate with a crow’s nest?
Answer: A ship

3. Which flower do Welsh people wear to celebrate St. David’s Day?
Answer: Daffodil

4. The Foxtrot is a type of what: game, dance or car?
Answer: Dance

5. How many years has the Credit Union Schools Quiz been
running?
Answer:

6. Tchaikovsky wrote famous ballets such as ‘Swan Lake’ and ‘Sleeping Beauty.’ What nationality was Tchaikovsky?
Answer: Russian

Round Nine

1. Is judo a type of an animal, bird or sport?
Answer: Sport

2. What is the feminine/female version of the word brother?
Answer: Sister

3. What do we call our first set of teeth?
Answer: Milk Teeth

4. What do you call the person who sits on a horse during a race?

Answer: Jockey

5. Who wrote the book ‘Black Beauty?’
Answer: Anna Sewell

6. Name the little people who welcomed Dorothy to the city of Oz.
Answer: Munchkins
Round Ten

1. How long did Sleeping Beauty sleep?
Answer: 100 years

2. What is the great bell in the clock tower of the Palace of Westminster called?
Answer: Big Ben

3. Where are the headquarters of the U.N.?
Answer: New York

4. The cerebellum is a part of which vital body organ?
Answer: Brain

5. How many keys are there on a piano?
Answer: 88

6. Which Scottish writer wrote such classics as: ‘Treasure Island’ and ‘Kidnapped?’
Answer: Robert Louis Stevenson
Round Eleven
1. Who won the All-Ireland hurling final in 20….
Answer:

2. How many men had the Grand Old Duke of York?
Answer: 10,000

3. What pole was Roald Amundsen the first man to reach?
Answer: South Pole

4. Whose Showgirl Homecoming Tour is currently on tour?
Answer: Kylie Minogue

5. Who designed the huge iron tower which is a huge tourist attraction in the centre of Paris?
Answer: Gustave Eiffel

6. At room temperature, is chlorine a solid, a liquid or a gas?
Answer: Gas
Round Twelve
1. What is the name of the winged horse in Greek Mythology?
Answer: Pegasus

2. What rodents followed the Pied piper out of the town of Hamelin?
Answer: Rats

3. What is the name given to a lake or tower where water is stored for human use and consumption?
Answer: Reservoir

4. Name the part of the atmosphere which filters out the sun’s harmful rays but which is being worn away by human use of chemicals?
Answer: Ozone layer

5. Which of the following has a tail: star, comet or a rainbow?
Answer: A comet

6. In what country would you find the Taj Mahal?
Answer: India

Tie Break One
Use Three Only

1. What is traditionally given as a gift for the 15th wedding anniversary?
Answer: Crystal

2. What is a boomslang?
Answer: A snake

3. Name the longest river in Italy.
Answer: The Po

4. Which bear with a bandage over his eye is the mascot of the Children in Need charity appeal?
Answer: Pudsey Bear

5. What is Buzz Lightyear’s famous catch phrase?
Answer: To infinity and beyond

6. What actor played the voice of Rocky the Rooster in the hit film ‘Chicken Run?’
Answer: Mel Gibson
Tie Breaker Two
Use Three Only

1. In history, how long did the Hundred Years War actually last? Nearest wins.
Answer: 116 years

2. Dendrochronology means finding out the age of what?
Answer: Trees

3. What does a Philatelist collect?
Answer: Stamps

4. How many squares are on a chess board?
Answer: 64

5. Which American city is known as the Windy City?
Answer: Chicago

6. What is the name given to our Galaxy?
Answer: The Milky Way

Round One
Easy
1. If Jonathan leaves for school at 8.30 am and arrives at 9.05 am, how long in minutes did his journey take?
35 minutes
2. The feast day of the first Christian martyr is on Dec. 26th . Who was the first Christian martyr? Saint Stephen
Moderate
3. On what side of your body/chest is your heart located?
Answer: Left
4. What was the Straw Man looking for in ‘The Wizard of Oz?’
A Brain
Difficult
5. If you belonged to the Inuit Tribe, what region of the world would you live in? Arctic Regions
6. A Minotaur (half man and half bull) was confined to live in what under the palace of Minos, King of Crete? Maze
Round Two
1. If a person bleeds, what colour is the blood? Red
2. Finish the following: bark is to dog as moo is to _____?Cow
Moderate
3. Is the diaphragm muscle located under the lungs or the heart? The Lungs
4. Molars, premolars, canine and incisors are all types of what?
Teeth
Difficult
5. Who is the author of ‘The Ugly Duckling?’Hans Christian Anderson
6. Spell ‘encyclopaedia ‘– meaning a book or books of general knowledge. Encyclopaedia
Round Three
1. Is jazz a type of food, music, game or music? Music
2. Right Angled, Equilateral, isosceles and scalene are all types of what shape? Triangles
Moderate
3. What kind of animal is a Pingu? Penguin
4. In what type of building would you find a pew and pulpit? A Church
Difficult

5. At what age did Queen Elizabeth 1 come to the throne of England: 15, 25 or 35? 25 years
6. Bamboo is practically the only food of what endangered animal? Panda
Round Four

1. How many centimetres are there in 1.42 metres? 142cm
2. If today is Friday, what was the day before yesterday? Wednesday
3. What make of Volkswagon car was Herbie in the film series? Beetle
4. What substance is added to bread dough to make it rise? yeast

Difficult
5. Who is the President of the Irish League of Credit Unions?
Answer:
6. What island was called Van Diemen’s Land until 1885? Tasmania
Round Five
Easy
1. Which of these words would appear first in the dictionary: dairy or diary? Dairy
2. In which country are Auckland and Wellington? New Zealand
Moderate
3. What do Geologists study? Rocks
4. What is a young swan called? Cygnet
Difficult
5. What would you receive via ‘The Pony Express’ in America years ago? Mail/Letters
6. One way to tell the difference between Indian and African elephants is to compare the size of their ears. Which one has the larger ears? African elephant
Round Six
Easy
1. Who are  the reigning World Cup Soccer Cup champions?
Answer:
2. What is the ninth 9th letter of the alphabet? I
Moderate
3. Who sings higher: a soprano or a baritone? A soprano
4. What item of clothing is a bowler? Hat
Difficult
5. Under what name did Samuel L. Clements write stories?
Answer: Mark Twain
6. What was the name of King Arthur’s wife? Answer: Guinevere
Round Seven
Easy
1. How many aces are there in a full deck of cards? Four (4)
2. How many strings has the musical instrument violin? Four
Moderate
3. What kind of plants do grapes grow on? Vines
4. Light bends when it passes through water, true or false?
Answer: True
Difficult
5. Name the largest lake in England. Lake Windermere
6. In the rhyme how many blackbirds were baked in a pie?
Four and twenty (24)

Round Eight
Easy
1. The statue of Zeus can be found in what country? Greece
2. A vegetarian eats meat, true or false? False
Moderate
3. Name the game played outside with broomsticks that you would associate with Harry Potter. Quiddich
4. Credit unions are in the 32 counties of Ireland? True or False: True
Difficult
5. Who made the first American Flag? Betsy Ross
6. In a musical scale, what note follows do, re, mi? Fa

Round Nine
Easy
1. Name the girl who had adventures in Wonderland? Alice
2. What word completes this saying: as busy as a ___? Bee
Moderate
3. Who invented the telephone? Alexander Graham Bell
4. What is hidden during a solar eclipse for a short space of time? The Sun
Difficult

5. In what country would you find Snowdonia?Wales
6. What is the name of the liquid which is also a metal and is found in thermometers? Mercury
Round Ten
Easy
1. Towering 305 feet high over Liberty Island off New York Harbour, what is the name of the famous statue? Statue of Liberty
2. Pick the odd one out: start, beginning, middle or origin. Answer: Middle
Moderate
3. In bowling, what is the total number of pins set up on the alley before you bowl? Ten (10)
4. Ray Darcy, Tony Fenton, Ruth Scott and Ian Dempsey are all DJs. What do the letters DJ stand for? Disc Jockey
Difficult
5. What type of dog is bred to pull sleighs in snowy regions?
Answer: Husky
6. In what sport would you receive the Davis Cup? Tennis

Round Eleven
Easy
1. Would you hear a lion squeak, croak, roar or bray?Roar
2. Which tree shares its name with a substance, which is left after something has been burned?Ash
Moderate
3. If a player shouts ‘check’ in chess, what piece is under threat? The King
4. What colour flag is used for surrender or truce in battle?
White
Difficult
5. What would you keep in a scabbard? A sword
6. What is the collective name for a group of stairs? Flight

Round Twelve
Easy
1. Which is longer, a spear or a dagger?Spear
2. What fictional English spy uses the code name 007? James Bond
Moderate
3. Name the group of superheroes Wolverine joined? The X Men
4. What do you call someone who fits glass into windows? Glazier
Difficult
5. What is the name given to the layer of fat used by seals and whales to keep in body heat and which they were hunted for? Blubber
6. Where would you have to travel to find the Sea of Tranquillity? The Moon
Tie Breaker One

Use Three Only
1. Which girl’s name is an Aboriginal word for ‘boomerang?’
Answer: Kylie
2. Which of the following is not a French Cheese: Camembert, Emmental, Brie or Roquefort? Emmental
3. What is the medical term for the part of the body known as the windpipe? Trachea
4. What was the first name of Ferrari, the Italian racing car designer? Enzo
5. Which type of animal lives in an ‘eyrie?’Eagle
6. Which landmark in Paris is the grave of France’s ‘Unknown Soldier?’ Arc de Triomphe
Tie Breaker Two
Use Three Only
1. What does a taxidermist do? Stuffs animals
2. On which scale is the severity of an earthquake measured?
Answer: Richter Scale
3. What is the gambling slang for $500 of £500? A monkey
4. Philip Strauss invented what successful item for cars in 1911?Answer: Air Filled Tyres
5. The Boston Tea Party occurred in what year between 1765 and 1775? Nearest wins? Answer: 1773
6. What was the name of Frodo Baggin’s uncle in the book ‘The Lord of the Rings?’ Answer: Bilbo Baggins

 

Round One

Easy
1). Name the cartoon character that is associated with the phrase ‘What’s up Doc?’

Answer: Bugs Bunny
2) In what country were the first Olympic Games held?

Answer: Greece
Moderate

3) Are you likely to be taller in the morning or evening?

Answer: Morning

4) Does your heart beat faster or slower immediately after and during exercise?

Answer: Faster
Difficult

5) Which French heroine heard ‘voices of angels’ and was later burned at the stake?

Answer: Joan of Arc
6) Which of the following two jets can take off vertically, a Harrier or an F-16?

Answer: Harrier Jet

Round Two

Easy

1. What did the ancient Romans call Ireland?

Answer: Hibernia
2. Name the Northern Ireland landmark which is made up of hexagonal basalt columns in County Antrim?

Answer: The Giant’s Causeway

Moderate

3. Name the wild Australian dog?

Answer: The Dingo
4. Where is the Great Wall?

Answer: China
Difficult

5. In the Book of Genesis, on which day did God create light?

Answer: On the first day
6. What is the capital city of Kenya?

Answer: Nairobi

Round Three

Easy

1. Inside what did ancient Greek soldiers hide to gain access to the city of Troy?

Answer: A wooden horse
2. Who is the President of the Irish League of Credit Unions?

Answer:

Moderate

3. What name was given to the soldiers/fighters who entertained Romans by fighting in the arena known as the Colosseum in Ancient Rome?

Answer: Gladiators

4. Two of the ships used by Christopher Columbus to sail around the world were the Nina and the Pinta. Name the third?

Answer: Santa Maria

Difficult

5. Name the museum you would visit if you went to see the Mona Lisa by Leonardo DaVinci.

Answer: The Louvre Museum (Paris)
6. Complete the name of the U.S. rock band ‘Red, Hot,
Chilli ……. ‘ what?

Answer: Peppers

Round Four

Easy
1. Name the biggest Passage Grave in Ireland which is situated in the Boyne Valley, Co. Meath.

Answer: Newgrange
2. What are the traditional temporary houses built by Eskimos called?

Answer: An Igloo
Moderate

3. What type of creature is a ‘Flying Fox’?

Answer: A Bat
4. Who was given an elegant coat of colours by his father Jacob?

Answer: Joseph

Difficult

5. Although he did not want to do it, who did King Darius put in
the lion’s den?

Answer: Daniel
6. What does the B.B.C. stand for in television terms?

Answer: British Broadcasting Corporation
Round Five

Easy
1. The Koala bear is a native of what country located in
the southern hemisphere?

Answer: Australia
2. Who painted the ceiling of the Sistine Chapel?

Answer: Michelangelo
Moderate

3. On what river is Belfast built?

Answer: River Lagan

4. What is the name given to a cat with no tail commonly found on the Isle of Mann?

Answer: Manx Cat
Difficult

5 What is the capital city of Australia?

Answer: Canberra
6. In the film “Pirates of the Caribbean” who played the part of Captain Jack Sparrow?

Answer: Johnny Depp

Round Six

Easy
1. Madrid is the capital city of what country?

Answer: Spain
2. Which of the following cars is not a type of Volkswagen car: Jetta, Golf, Corolla or Passat?

Answer: Corolla
Moderate

3. What petrol company uses a tiger as a trademark?

Answer: Esso
4. Who led the Merry Men and lived in Sherwood Forest near Nottingham?

Answer: Robin Hood
Difficult

5. What is the popular name for the Crane Fly?

Answer: Daddy Long Legs
6. What drink, made from honey was popular with the Celts?

Answer: Mead

Round Seven

Easy
1. How many counties are in the Province of Ulster?

Answer: Nine (Fermanagh, Antrim, Tyrone, Donegal, Armagh, Derry, Cavan, Monaghan, Down)
2. What ancient people, famous for their pyramids treated domestic cats like Gods?

Answer: Egyptians
Moderate

3. Sometimes a clown in a circus is called a ‘Joey.’ A Joey is the young of what animal?

Answer: Kangaroo
4. What would a dowser or diviner use a Y-shaped hazel or willow rod to look for?

Answer: Water
Difficult

5. At what part of a river would you find a Delta, the source or mouth?

Answer: Mouth
6. Kilkenny City is built on what river?

Answer: River Nore
Round Eight

Easy

1. What word meaning quick is also a word for when people eat less then usual or nothing for a period of time?

Answer: Fast
2. Shrove Tuesday is another name for what day which occurs before the beginning of Lent?

Answer: Pancake Tuesday
Moderate

3. Sumo Wrestling is the national sport of what country?

Answer: Japan
4. What nation has on average twenty (20) times more sheep than people and was one of the main locations for the film Lord of The Rings?

Answer: New Zealand

Difficult

5. Oxford and Cambridge are two famous cities in England. Which one of them is located on the River Thames?

Answer: Oxford (Cambridge is on the River Cam)
6. On what continent would you find the following tribes: Tuareg, Ashanti and Mosai?

Answer: Africa
Round Nine

Easy
1. What famous rock located in central Australia is a major tourist attraction and also changes colour at sunset?

Answer: Ayers Rock
2. Who won the most recent UK X Factor final?

Answer: Leona

Moderate

3. At the end of each stage of a race in the Tour de France, what colour jersey is awarded to the leader?

Answer: Yellow
4. What city within a city is the smallest independent state in the world?

Answer: Vatican City
Difficult

5. Can you name the Italian city built on a large group of small islands and waterways?

Answer: Venice
6. Name the canal which links the Mediterranean Sea and the Red Sea.

Answer: Suez Canal
Round Ten

Easy
1. Is New York City located on the west or east coast of the U.S.A.?

Answer: East Coast
2. What river starts high in the Andes Mountains in Peru flows though Brazil into the Atlantic Ocean and is the second longest river in the world?

Answer: Amazon River

Moderate

3. Measuring 350km in length and 2km in depth approximately, what is the largest gorge/valley in the world found in North America?

Answer: The Grand Canyon
4. Which of the following countries has more than 3,900 islands: Ireland, France, Japan or Luxembourg?

Answer: Japan
Difficult

5. If you were in a race for the America’s Cup, what type of race would you be in?

Answer: Yacht Race

6. The shamrock is to Ireland as ______ is to Wales?

Answer: Leek

Round Eleven

Easy
1. The Aborigines are the native people of what country?

Answer: Australia
2. Triceratops and tyrannosaurus are both types of what?

Answer: Dinosaur

Moderate

3. What animal is known as ‘the ship of the desert?’

Answer: Camel
4. Can you name the city founded by the twins Romulus and Remus?

Answer: Rome
Difficult
5. A marionette is a type of what?

Answer: A String Puppet
6. The Credit Union movement is divided into Chapters. How many Chapters are there in Ireland?

Answer: 25
Round Twelve

Easy
1. The whale shark is the biggest fish in the sea but can you tell me what the largest sea creature is?

Answer: Blue whale
2 Books were first made by the Egyptians 5,000 years ago. What was the name of the paper they used?

Answer: Papyrus

Moderate

3. Aqueducts bought what from the hills to Roman Cities?

Answer: Water
4. What city beginning with P, was buried when Mount Vesuvius suddenly erupted in AD 79?

Answer: Pompeii

Difficult

5. Pick the odd one out: Soprano Saxophone, The Cornet or the French horn.

Answer: Soprano saxophone (wind instrument) Cornet & French horn (Brass Instrument?
6. What is the largest island in the world?

Answer: Greenland

Tie Break One
Use Three Only

 

1. What sort of creature are a cardinal and a cassowary?

Answer: A Bird
2. Name the secondary school which has educated both Prince Harry and Prince William.

Answer: Eton College
3. The Scout Movement was founded by whom?

Answer: Robert Baden-Powell
4. Is a chinchilla a kind of dog, goat, rodent or opossum?

Answer: Rodent
5. In Geography, Miami and Miami Beach are in which American State?

Answer: Florida
6. Grapefruit, lime, lemon, kiwi and orange are all types of fruit. Which one is not a citrus fruit?

Answer: Kiwi Fruit

 

Tie Beaker Two
Use Three Only
1. Who is the patron saint of Scotland?

Answer: Saint Andrew
2. How many straight edges are there on a triangular prism?

Answer: Nine (9)
3. What is the national sport of Canada?

Answer: Ice Hockey
4. When does a ship fly the Blue Peter Flag?

Answer: When leaving port to sail
5. The Statue of Liberty was given by France to the United States in what year between 1870 and 1890? Nearest wins.

Answer: 1884
6. For a long time there was controversy whether Robert Edwin Peary or Dr. Frederick Cook had reached the North Pole first. Which one did on April 6th 1909?

Answer: Robert Edwin Peary

  • School Holidays

    • Halloween Break 2017
      Closing on Fri 27th Oct; re-opening on Mon 6th Nov
    • Christmas Holidays
      School closes on Fri 22nd Dec 2017 and will re-open on Mon 8th Jan 2018.
    • Feb Mid-term 2018
      Closed on Thurs 15th & Fri 16th Feb 2018
    • Easter Holidays 2018
      Closing for Easter Holidays on Fri 23 March & re-opening on Mon 9 April 2018.
    • May Bank Holiday 2018.
      The school is closed on Mon 7th May 2018.
    • June Bank Holiday 2018.
      The school is closed on Mon 4th June 2018.
    • Provisional Summer Closure 2018
      Provisional date for Summer Holidays is Fri 22nd June 2018.

      Please note that the above dates are subject to change.

      In the event of unforeseen closures, the Board of Management may use the first three days of the Easter Holidays to catch up on missed school days.